JOHN BULTEEL
KOMEN • John Bulteel is een kunstenaar pur sang. Hij tekent, schildert en boetseert « fantastische « beelden. In zijn recent werk is de Griekse mythologie prominent aanwezig. Fantasierijke verhalen van Zeus en Ganymedes, Actaeon en Artemis, Daphne en Eurydice inspireren hem mateloos.

John Bulteel is gefascineerd door mensen en dieren. In de oude mythes houden ze elkaar dikwijls in evenwicht. Het onderscheid is soms vaag en als mensen gestraft worden, veranderen ze vaak in dieren. Die metamorfose zit eveneens in het geslacht. De grens tussen man en vrouw, geslachtsveranderingen (homo) seksualiteit : kenmerken die latent aanwezig zijn in mythologische verhalen en in de sculpturen die hij creërt.

Zijn narratieve beelden combineert hij graag tot een eigenstijdse installatie. Op die manier winnen de figuren nog aan spankracht.

De witte plaasteren beelden die de kunstenaar al een leven lang moddelleert, lenen zich uitmuntend om al die gevoelens en emoties te vertolken. Het oppervlak is soms als een gladde huid, dan weer vertoont het gips een subtiele stuctuur met fijne nuances.

De afgelopen jaren komt een andere materie letterlijk aan de oppervlakte : het blanke hout. Dat hout vormt niet alleen het ingewikkelde skelet voor zijn beelden, het is op prominente wijze aanwezig in de figuratie zelf. Op die manier voegt hij een nieuw accent toe aan zijn sculpturen.

De ranke beelden van John Bulteel getuigen van een ongebreidelde fantasie en een technisch meesterschap. Ze stralen een grote sereniteit uit, die nog versterkt wordt door ze te plaatsen op een eigenzinnige (barokke) sokkel.
mail ons
0032.56 55 69 67